W dzisiejszym poście będą znajdowały się tylko przepisy na ciasteczka z PP. Nie będę przedłużać, więc zaczynam z przepisami:
SEROWE
1,5 szklanki drobno startego sera żółtego
2 szklanki mąki (najlepiej z pełnego przemiału)
0,5 szklanki oleju, kilka łyżek mleka
Przygotowanie: składniki dokładnie wymieszać, najlepiej
mikserem na gładką masę, mleko dodając na końcu i po
trochu, zależnie od konsystencji. Ciasto rozwałkować na
placek o grubości ok. 1 cm, pokroić na małe kwadraciki
lub wykrawać foremką. Piec w temperaturze
200 stopni przez ok. 15 min (do przyrumienienia).
MIĘSNE
50 dkg mięsa z kurczaka, 2 jajka, 30 dag marchewki
2 łyżki oleju, 10 dkg mąki (najlepiej z pełnego przemiału)
Przygotowanie: mięso ugotować z marchewką, ostudzić
i zemleć. Wymieszać z jajkami i olejem, na końcu stopnio-
wo dodając mąkę (ilość orientacyjna, powinniśmy osią-
gnąć konsystencję, która pozwoli formować ciasto). Ufor-
mować małe kuleczki lub wałeczki i piec w nagrzanym pie-
karniku (180 stopni) przez ok 45 minut.
WĄTROBIANE
50 dkg wątróbki (surowej), 3 jaja, 5 łyżek oleju, 2 szklanki mąki (najlepiej z pełnego przemiału)
Przygotowanie: wątróbkę zemleć drobno, wymieszać z jajkami i olejem, do tej masz do-
dawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną.
Wyłożyć je na blachę równą cienką warstwę i piec w temperaturze 180 stopni przez około
30 minut. Po wyjęciu, jeszcze na ciepło, pokroić na małe kawałeczki, w razie potrzeby do-
suszyć je w letnim piekarniku.
RYBNE
1 puszka tuńczyka, 2 jajka, 1 szklanka mąki (najlepiej z pełnego przemiału)
Przygotowanie: tuńczyka dokładnie odsączyć, rozetrzeć widelcem na gładką masę, dodać
jajka i stopniowo dosypywać mąki. Masę wyłożyć na blachę cienką równą warstwę i piec
w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu kroimy na drobne kawałki.
MLECZNE
1 szklanka mleka w proszku, 2 jajka, 1 szklanka mąki ryżowej (można tez użyć pszennej)
1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżki miodu, 50 g miękkiego masła, 0,5 szklanki wody
(zależnie od konsystencji)
Przygotowanie: składniki wymieszać mikserem, mąkę i płatki wsypując stopniowo. Ciasto
powinno być plastyczne i dawać się formować, w razie potrzeby trzeba dolać trochę więcej
lub mniej wody. Uformować wałeczki, pokroić na plasterki i piec w temperaturze 180 stopni
przez około 30 minut, aż będą suche w środku.
PRZEPISY NA DOMOWE
PRZYSMAKI DLA PSÓW
Wszystkie te domowe przysmaki po przyrządzeniu
najlepiej jest włożyć do puszki lub słoja i przechowywać
w lodówce. Nie maja takiej trwałości jak smakołyki
gotowe, ale za to świetnie znoszą zamrażanie.
Następny post pojawi się jeszcze w tym tygodniu, a w nim śmierdząca sprawa Puni.
Ja na pewno w najbliższym czasie zrobię dla mojego psiaka smaczki serowe, a później może rybne.
Przydatny post,muszę zapisać sobie :). Ja znałam tylko te z wątróbką, psiak je uwielbia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Fajne przepisy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)